Pred odstranitvijo je pregled znamenj nujno potreben

Pregled znamenj

So se vam na telesu pojavila znamenja in ste zaradi njih zaskrbljeni? Spremembe na telesu se pojavljajo vse življenje, a morate biti na določene še posebno pozorni, saj se iz njih lahko razvijejo nevarna bolezenska stanja. Reden pregled znamenj z digitalno dermatoskopijo je zagotovo najbolj učinkovita metoda, saj lahko z njo strokovnjaki stalno spremljajo spremembe.

Če ste tudi vi eden izmed tistih, ki vas motijo znamenja, potem obiščite dermatološko ambulanto in se posvetujete s specialisti. Pred kakršnimkoli posegom bodo ti zagotovo najprej opravili pregled znamenj, hkrati pa opravili tudi digitalno računalniško analizo znamenj v visoki ločljivosti. Ob primerjavi in analizi posnetkov tekom let bodo lahko natančno presodili katera znamenja so nevarna.

Znamenje ponavadi odstranijo takoj po pregledu

V večini dermatoloških ambulant posege na manj zahtevnih znamenjih opravijo takoj po pregledu. Pregled znamenj se opravi vedno takoj ob prvem obisku. V kolikor se pacient strinja se znamenje lahko odstrani takoj, lahko pa se na poseg naročite tudi v drugem terminu. Stranke se najpogosteje odločajo, da poseg opravijo takoj, vendar je pa včasih želja pacienta drugačna, kar ambulante tudi upoštevajo.

Znamenja, ki jih ob posegu odstranijo, lahko pošljejo tudi na histološki pregled znamenj. To je podroben laboratorijski pregled, ki dermatologom pomaga postaviti natančno diagnozo oziroma razkrije ali je znamenje nevarnega izvora. Ponavadi se odstranitev znamenja opravi dovolj globoko, a v nekaterih primerih je zaradi razlike v barvi ali površini na koži potreben dodatni poseg.

Preventivni pregled znamenj lahko reši življenje

Dermatologi so prepričani, da bi bilo manj resno bolnih, če bi ljudje redno obiskovali preventivne preglede. Ker pa je obisk zdravnikov za marsikoga velik strah in odpor, se včasih zgodi, da je bolezen prešla že v resnejšo fazo, ki pa je težje ozdravljiva. V takšnih primerih je izjemno pomemben pregled znamenj, ki marsikdaj celo reši življenje.

Namen rednih preventivnih pregledov kože je med drugim tudi zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma, ki je lahko smrtno nevaren. Če je melanom odkrit dovolj zgodaj, je lahko ozdravljiv. Osebe s številnimi znamenji na koži naj se poleg rednih preventivnih pregledov v ambulanti še sami enkrat mesečno pregledajo in izogibajo sončnim žarkom.