Neznosne bolečine v križu lahko odpravite

Bolečine v križu so zelo pogost pojav, ker je naša novodobna civilizacija tako usmerjena, da že od otroštva sedi in se ne gibljemo dosti. Starejši, kot smo, več težav se pojavlja s hrbtenico, ki jih večina ljudi ignorira, dokler ne pride do neznosne bolečine, ki je ne moremo dobro prenašati niti zaradi nje nismo delovno sposobni in takrat moramo obiskati terapevta. Zdravniki so prav specializirani za hrbtenico ploh manualni terapevti, ki vedo, kako bolečine v križu zmanjšati in odpraviti, ko ugotovijo, kaj je narobe.

bolečine v križu

Da bi preprečile te bolečine, je potrebno vsak dan izvajati vaje za hrbtenico, ki jih najdete na internetu pa tudi jogijske vaje pomagajo in vaje za hrbtenične mišice, tudi pozdrav sonc vaja je odlična za to. Vaje je treba izvajati vsaj 3x na dan ali minimalno zjutraj na tešče še pred zajtrkom takoj po umivanju zob.

Tudi med temi vajami boste čutili značilne bolečine v križu, ki pomenijo, da niste razgibani in da morate še več vaditi, slišali boste pokanje in škrtanje ter sčasoma postali bolj gibčni. Če je za vašo hrbtenico vse v redu, potem boste po vajah kot prerojeni, polni energije in volje do dela ter življenja. Če pa ni vse v redu potem pa bodo značilne bolečine v križu naraščale in ne bodo popustile.

Vzrok je lahko obraba, lahko tudi premalo mišic, prevelika telesna teža, nepravilna drža za računalnikom ali nepravilno sedenje na stolu, tudi nepravilna drža rok in vratu ter nepravilno ležišče. Lahko je tudi od kakšnega udarca ali pretiranega športa in dela ter dvigovanja. Vse to bo pregledal vaš zdravnik in bo povedla, kaj točno je narobe ter predlagal terapijo. Včasih pomaga že masaža ter manualna terapija hrbtenice.

V nekaterih primerih pomaga dobra fizioterapija, ki vas tudi nauči, kako pravilno sedeti, se gibati, vstajati in krepiti mišice hrbtenice. Se pa zgodi, da je možna le še operacija.