Olivno olje je olje, ki ga pridobimo iz plodov oljke. Izbira kakovostnega olivnega olja je zelo pomembna. Obstaja več vrst olivnega olja, kot so ekstra deviško, deviško, rafinirano in čisto olje, ter pa lahko olivno olje. Višja je kakovost toliko boljše in bolj zdravo je olje.
Olje se uporablja predvsem v živilske namene, uporablja pa se lahko tudi za zdravje kakor tudi v kozmetične oziroma lepotne namene. Olje se pridobiva iz oliv, ki so plod drevesa oljka. Pridobiva se z mehansko predelavo oziroma stiskanjem. Plodovi oljk se najprej zmeljejo in nato s hladnim stiskanjem, do temperature 27 stopinj celzija. Saj pri taki temperaturi še ne pride do kemijske spremembe olja. Pri stiskanju ostanejo tako imenovane tropine, katere pa še vedno vsebujejo nekaj procentov olja, katerega pa se da pridobiti s kemijskim postopkom. Takšno olivno olje ni priporočljivo za uživanje in se uporablja za druge namene. Kvaliteta, okus in sestava olja je predvsem odvisna od sorte oljk, časa obiranja, pokrajine in lege, kjer rastejo in seveda načina predelave. Kakovostno olje zelo dobro vpliva na zdravje ljudi, saj lahko z njim uravnavamo stopnjo sladkorja v krvi, pomaga pri prebavi, blaži holesterol, preprečuje kap. Olje lahko uporabljamo tudi v kozmetične namene, za različne kreme, za izboljšanje lasišča in suhih las, odpravo aken pa tudi za vlaženje kože. Olivno olje lahko uporabimo tudi za sončenje pri katerem pa moramo paziti saj ne vsebuje zaščitnega faktorja kar pa je lahko nevarno. Izbira kakovostnega olivnega olja je zelo pomembna, saj niso vsa olja to kar piše na embalaži. Veliko proizvajalcev zavaja kupce z napisi ekstra deviško ali deviško olivno olje, v resnici pa je mešano z drugimi olji. Zato se je pred nakupom treba prepričati o sestavi. Kakovostno olje ni poceni in že cena je lahko pokazatelj kakovosti, seveda pa ne gre prezreti tudi ostala dejstva. Če imate možnost se za nakup odločite pri manjšem lokalnem pridelovalcu kjer dobite res dober domač proizvod po dostopni ceni.