Zobni aparat zvezdice poskrbi za vaš lep nasmeh

Lep in zdrav nasmeh je ključen za vašo samozavest in dobro počutje. Pri doseganju pravilne pozicije zob v ustni votlini ključno vlogo igra tudi zobni aparat – poznamo več vrst tega uporabnega zobozdravstvenega pripomočka, katerega potrebujete vi pa določi zobozdravnik. Zelo pogosta vrsta zobnih aparatov so tudi zvezdice, ki se jih s posebnim postopkom namesti na površino vaših zob in se jih nato ravna in namešča v pravilno pozicijo. Zobni aparat zvezdice sodi med fiksne zobne aparate, današnji modeli pa so že tako zelo napredni, da jih skorajda ni moč opaziti. Na tak način je poskrbljeno, da vam med nošenjem ni nerodno in se lahko brez zadržkov smejete na ves glas.

Prednosti fiksnih zobnih aparatov

Zobni aparat zvezdice je eden najbolj pogosto uporabljenih fiksnih zobnih aparatov in je namenjen popravilom večjih napak oziroma sprememb na zobeh. Zobozdravniki ga opisujejo kot enega najboljših pripomočkov za ravnanje zob, k temu pa prispeva predvsem njegova struktura. Fiksni zobni aparat zvezdice namreč sestavlja več nosilcev, ki jih imenujemo zvezdice ali tudi brackete. Te se s posebnimi materiali pritrdi na površino zob, med seboj pa jih povezuje posebna žica. Slednjo se postopoma zateguje in tako poskrbi za nastanek sile, ki zobe premika na želeno mesto. Za najboljše rezultate je navadno potrebno dolgotrajno nošenje tovrstnega zobnega aparata, saj je postopek premeščanja zob razmeroma dolgotrajen.

Poznamo več vrst zobnih aparatov zvezdic, ki se med seboj razlikujejo glede na materiale, iz katerih so izdelani. Najbolj učinkoviti so tisti, izdelani iz kovine, vendar pa so tudi najbolj vidni. Vse več ljudi se zato odloča za brezbarvni oziroma beli fiksni zobni aparat, ki je praktično neviden. Njegovi nosilci so namreč narejeni iz keramike ali različnih drugih kompozitnih mas, ki se skladajo z barvo zob. Za skorajda popolno neopaznost so lahko z belim teflonom prevlečene tudi žičke, ki med seboj povezujejo zvezdice.