Zobni vsadki vam lahko povrnejo lep nasmeh

Vam zaradi bolezni, starosti ali kakšnega drugega razloga manjka kakšen zob ali več njih? Se zaradi tega počutite nesrečne in nesamozavestne? Z zobnimi vsadki lahko te probleme rešite hitro in enostavno. Povprašajte svojega zobozdravnika o možnostih zobnih vsadkov in se čim prej odločite za poseg, ki vam bo povrnil samozavest in lep nasmeh.

Zobni vsadki ali implantati so odlično nadomestilo za zobe. Gre za majhne vijake v obliki zobne korenine, zato razlike med pravimi zobmi in zobnimi vsadki sploh ne boste opazili. Ker ljudje nimamo enakih čeljusti in zob, so zobni vsadki personalizirani za vsakega posameznika posebej. Razlikujejo se glede na zdravstveno stanje pacienta in na obliko čeljusti, različni so po velikosti, obliki in dolžini. Kar jih druži, pa je material iz katerega so narejeni – za zobne vsadke se uporablja titan, tj. kovino, ki je biološko najbolj sprejemljiva, zato je možnost za alergijske reakcije izredno majhna. Seveda pa kot pri vsakem posegu v telo obstaja majhen odstotek možnosti za to, da telo vsadek zavrne. To se ponavadi zgodi predvsem zaradi zdravstvenega stanja pacienta, na primer, če je pacient rakav bolnik, sladkorni bolnik, ima predhodna vnetja dlesni in podobno. A naj vas to ne prestraši, saj je možnost za kaj takega res minimalna.

Ko se z zobozdravnikom odločite za zobne vsadke, se najprej naredi rentgensko slikanje celotnega zobovja, s čimer se ugotovi, ali so zobni vsadki sploh primerni za vas. Nato zobozdravnik naredi še CBCT/3D, ki pokaže kostno gostoto, nivo višine kosti, položaj živčevja in razdaljo, ki določa, kje bodo vsadki vstavljeni. Ko je načrt jasen in točno določen, sledi sam poseg. Ta poteka kirurško, pod lokalno anestezijo, približno 30–60 minut. Zobozdravnik odgrne dlesen in pripravi mesto za vsadke, jih namesti in zašije dlesen. Ko se kost zaraste, se vstavi še nadgradnja.

Zobni vsadki predstavljajo varen in neboleč poseg, ki pa vam lahko povrne izgubljeno samozavest in lep nasmeh. Če vam torej manjka kakšen zob, se pozanimajte o možnosti vstavitve vsadkov še danes!