Kaj povzroča artritis in kako ga zdravimo?

Artritis  je revmatsko obolenje ki je vnetje, zna pa prizadeti predvsem sklepe in obsklepne dele. Redo prizadene druge dele telesa kot so pljuča, koža, srce in oči. Pri nas ima revmatoidni artritis 20.000 bolnikov, to pa je 1 % prebivalstva. Preberite si članek vse o artritisu na tej povezavi, kjer boste izvedeli še precej več in to, ali morate do zdravnika, če so se vam pojavili simptomi. Artritis je kronična, vnetna in avtoimuna bolezen sklepov. Nastane pa predvidoma  zaradi  vnetja sklepne ovojnice. To povzroča okvaro sklepnega hrustanca. Ta bolezen povzroča težave z gibljivostjo sklepov. Sklepi os zaradi tega okoreli in otekli.

artritis

Ko se pojavi bolezen artritis, sklepi zelo bolijo. Zato je bolnikovo gibanje  vedno težje. Bolečina v sklepih se najmočneje običajno pojavi takoj zjutraj. To je t.i. jutranja okorelost, ta pa je značilna za to bolezen. Da gre za avtoimuno bolezen pomeni, da se je pojavila zato, imunski sistem ne deluje prav. Vzrok za nastanek bolezni zdravnikom ni znan. Predvidevajo, da gre za dedno bolezen, vendar je to malo verjetno, ker večina bolezni izhaja iz prehrane, kar so strokovnjaki že dokazali.

Artritis se najpogosteje pojavi pri starejših ženskah in drugih starostnikih ter ljudeh, ki živijo nezdravo. To pomeni, da uživajo alkohol, kadijo in uživajo nezdravo hrano živalskega izvora, veliko mlečnih izdelkov in veliko sladkorjev. Raziskave so pokazale. da tisti, ki te navade spremenijo, se lahko tudi povsem podržavijo neglede na starost in spol. Bolezen artritis lahko torej olajšate s pomočjo prehranskih navad in stila življenja, s pomočjo fizioterapije in še drugih metod, ki znajo lajšati to bolezen, ki res ni prijetna in j je sčasoma zelo boleča.

Največ si seveda lahko pomagate sami in na vas je, kako se bo bolezen razvijala ali pa ne. Dosti spanca tudi pomaga, ker se celice obnavljajo. Predvsem pazite nase pr prehrani, ki je glavni vzrok večine bolezni.