Ali je borza kriptovalut varna?

Borza kriptovalut je posebna borza, kjer lahko kupimo kriptovalute, s čimer lahko podpiramo nekatere projekte in podjetja, njihove ideje in delovanje in če jim gre dobro, kot na primer delnice, potem vrednost žetonov raste. Dobra borza kriptovalut je na primer Kraken, ki je posta tudi prva kripto banka na svetu, v redu je tudi borza Binance, zaupa se lahko še Coinbase, pri ostalih je treba biti precej previden.

borza kriptovalut

Borza kriptovalut ni enaka kot borza za delnice ali Fiat valute, najbolje je kupovati na borzah in potem prestaviti na trde hladne denarnice, ki niso povezane z internetom in možnostjo vdora v račun. Na nekaterih borzah ali spletnih straneh originalnih kovancev se da tudi vlagati v bazene, posojati kovance in za to dobite obresti, nagrade, pri nekaterih kovancih kot je Ethereum se to res obnese, tudi na primer Kovanec Polkadot se splača.

Borza kriptovalut pa je lahko tudi lažna ali pa zavajajoča, izognite se takim, ki niso registrirane in ki jih ne morete preveriti preko platforme Coingecko. Vse kovance se tudi da preveriti preko določenih uradnih spletnih strani, kajti obstajajo tudi lažni, kot lažne borze in lažne spletne strani, ki jih je treba prepoznati, da se ne vlaga nekam, kjer denar ne bo več nazaj prišel. 

Razen Kraken borze nobena borza kriptovalut ni zelo varna, da bi na njej puščali kovance. Izognite se tudi trgovanju preko borz, kratkoročnemu trgovanju z vzvodi, če tega res ne razumete, ker se lahko izgubi ves denar in pade cel ov dolgove. Najbolje je vlagati dolgoročno tako, da se kupi odločeno število kovancev in se jih hrani na hladni denarnici, tako bodo najbolj varni, le gesel ne smete izgubiti.

Najbolj je, da se prej dobro pozanimate, za kaj gre in če ne razumete, ne vlagajte denarja, ker ga boste izgubili. Naj vam pomaga nekdo, ki je izkušen in je že imel kdaj težave in ve, kako zadeve rešiti.