Botoks

Botoks je namenjen odpravi gubic in tudi preprečevanju nastajanja novih. Botoks je poseben preparat, ki ga ustrezno usposobljen lepotni strokovnjak vbrizga v mišico ter ji s tem prepreči krčenje. Posledica je bolj zdrav, napet videz kože. Vendar učinek botoksa po določenem času izzveni.

botoks

 

V estetiki se botoks uporablja predvsem za glajenje in odpravljanje mimičnih gubic, ki nastajajo ob mimiki oziroma krčenju mišic našega obraza. Če je botoks v rokah izkušenega estetskega strokovnjaka, potem je povsem varen. Sicer pa je potrebno vedeti, da se ga v estetski kirurgiji za odpravo gubic uporablja v izredno majhnih količinah, medtem ko ga v večjih količinah uporabljajo predvsem za druge medicinske namene, kot je na primer zdravljenje otrdelih vratnih mišic.

Poleg tega botoks pomaga pri spazmi očesnih mišic, preprečuje in zdravi migrenske glavobole, preprečuje pretirano potenje v pazduhah, nogah in rokah, izboljša lahko npr. preširok nasmeh, kjer so preveč vidne dlesni, odpravlja povešenost ustnih kotičkov, gubice in sledi črt na vratu, izboljšuje nagubanost brade kot tudi splošnega obraznega videza v primeru prizadetosti obraznega živca.

Botoks je potrebno vbrizgati točno tam, kjer želimo preprečiti krčenje mišic, saj deluje na tem konkretnem mestu, zato je nujno, da to opravi strokovno usposobljen strokovnjak z dobrim anatomskim poznavanjem obraznih mišic.

Pred samim posegom je potreben zdravniški pregled. Potem glede na tip in mesto, kjer se nahajajo gube ali druge anatomske značilnosti, zdravnik natančno določi mesta, kamor bo vbrizgal botoks. Področje vam zdravnik najprej dobro očisti, potem pa s tanko iglo vbrizga botoks na predvideno mesto. Poseg je običajno končan prej kot v desetih minutah.

Botoks bo dosegel najvišjo stopnjo delovanja v sedmih dneh, sicer pa začne delovati že prej. Začetek delovanja lahko začutite kot občutek zategovanja kože, ki ga včasih lahko spremlja rahel glavobol. Po sedmih dneh zdravnik opravi kontrolni pregled in če je potrebno, dodatno vbrizga še malo botoksa za boljši rezultat.