Dimnik je izrednega pomena pri celotnem ogrevalnem sistemu

Pomemben element vsake hiše je dimnik, ki vpliva na celoten ogrevalni sistem, zato ga je potrebno izbrati pravilno. Več si lahko o dimnikih in njihovi sanaciji preberete na https://www.kamini-klemenc.si/dimnik/, kjer boste zagotovo našli dosti koristnih informacij. Preden se odločite za nakup ali zamenjavo dimnika, je dobro, da se na tem področju izobrazite, da bi izbrali najustreznejšo obliko.

Danes so najpopularnejši dimniki iz nerjaveče pločevine, medtem ko so bili včasih najbolj pogosti klasični zidani dimniki. Izbira dimnika pa je odvisna od vrste goriva, ki se uporablja za ogrevanje prostorov in od finančnega načrta, torej koliko ste zanj pripravljeni plačati. Pomembno je, da se odločite pravilno, saj je dimnik ključen element celotnega ogrevalnega sistema. Poleg pravilne izbire, je izjemnega pomena še pravilno vzdrževanje dimovodne naprave. Dimnik je namreč izjemno izpostavljen in obremenjen del hiše, ker je podvržen različnim vremenskim vplivom, vlagi, kislinam in visokim temperaturam. Nepravilna izbira dimnika ali nepravilno vzdrževanje lahko vodita celo do rušenja dimovodne naprave, kar lahko poškoduje hišo ali pa do uhajanja plinov, ki so nevarni. Pred nakupom svojega dimnika se torej posvetujte s strokovnjaki in se prepričajte, da je izbira zares pravilna. Prav tako pa se pozanimajte o primernem vzdrževanju dimovodnih naprav, da bi sebi in svoji družini zagotovili varnost.

Včasih pa je potrebno obstoječ dimnik tudi sanirati, ko tako presodi strokovnjak. Vse dimovodne naprave je namreč potrebno redno in skrbno pregledovati ter vzdrževati, da bi zagotovili varnost. Pri starih in dotrajanih dimnikih lahko namreč pride do uhajanja dimnih plinov, ki so zdravju škodljivi. V primerih dotrajanosti se lahko v obstoječo tuljavo dimnika vstavi nerjaveča inox dimna tuljava. Ta namreč skrbi za odvajanje vseh škodljivih plinov, ima pa dolgo življenjsko dobo. Pri sanaciji je pomembno, da je nova inox tuljava ožja od obstoječe, da se lahko vanjo vstavi. Tovrstna sanacija je relativno preprosta, saj v večini primerov ni potrebnega vrtanja in zamenjave celotnega dimnika.