IR paneli za vsak žep

Da razumemo kaj so IR paneli, moramo najprej vedeti kaj je IR svetloba. Ta svetloba je razlog zakaj nam je toplo pozimi, ko sveti sonce. Čeprav je pozimi ozračje mrzlo, nas IR svetloba greje.

IR paneli izkoriščajo to grelno lastnosti infrardeče svetlobe. Ta način ogrevanje je razmeroma nov in deluje na podoben način kot prej opisani sončni žarki. Panel ustvarja IR žarke, ki potem potujejo skozi prostor dokler se ne zadenejo v nek predmet in ga posledično ogrejejo. Za razliko od tradicionalnih načinov ogrevanja, ki ogrevajo prostor, IR ogrevanje temelji na ogrevanju objektov (Predmetov ali človeka) in ne ogrevanju prostora.

ir paneli

Danes IR paneli lahko kot gorivo uporabljajo plin, kurilno olje, trdo gorivo ali elektriko. Električni IR paneli so najenostavnejši za uporabo, ker za njih ne rabimo dodatnih cevi ali prostor za skladiščenje goriva, ne ustvarjajo nobenih dodatnih emisij in jih lahko postavimo tudi višje na zidu, izven dosega manjših otrok ali hišnih ljubljenčkov. Uporabljamo jih lahko v kombinaciji s sončnimi celicami in s tem dobimo ogrevanje, ki je okolju prijazno in popolnoma brez emisij.

Dodatna prednost, ki jo imajo IR paneli, je že omenjeno dejstvo, da ne ogrevajo zraka v prostoru temveč objekte, kot so na primer zidovi. Zato nas ne rabi skrbeti za izgubo toplote, če imamo odprta vrata, kot se dogaja pri tradicionalnih načinih ogrevanja.

IR paneli so lahko oblikovani tako, da delujejo kot koristno ogledalo in zahtevajo zelo malo vzdrževanja, ko so enkrat nameščeni. Tehnologija deluje na principu postavi in pozabi, tako da imamo z njo minimalne stroške vzdrževanja.

Slabost je v tem, da IR paneli sprva zahtevajo večjo investicijo kot tradicionalne oblike ogrevanja, vendar kasneje prihranimo na stroških ogrevanja. Pomembno je tudi, da panele postavimo na primerno mesto, kjer ne bo ovir med nami in panelom, sicer nas panel ne bo grel z največjo možno močjo.