Tehtnica je koristna naprava za vse

Tehtnica je pripomoček, ki nam vedno služi, ko rabimo nekaj natančno stehtati ali pri kulinariki, kuhanju ali v gradbeništvu, na kmetiji v industriji ali pa sebe. To je naprava, ki lahko meri majhne količine v gramih ali zelo težke velike količine na primer tovornjake v tonah, zato so tehtnice zelo različno grajene za razne namene. Tehtnica na primer v gradbeništvu bo morala prenesti večje količine obremenitev in bo ponavadi na tleh, tako narejena, da se nanjo zapelje in bo morala biti iz zelo trdnih materialov.

tehtnica

Če pa boste uporabljali tehtnico na kmetiji, bo situacija zelo podobna, saj tehtanje živine tudi zahteva velike obremenitve, pa še živali so nepredvidljive. Tehtnica za osebno uporabo bo seveda narejena za to, da nanjo človek stopi in se stehta, ne prenese pa nekih zelo velikih obremenitev, ponavadi do 150 kg in če človek tehta več, mora uporabiti drugo tehtnico. V gospodinjstvu ponavadi tehtnice ne zmorejo več kot 10 kg zmeriti pa še te so kar zmogljive, največ je takih, ki tehtajo do 5 kg, majhnih količin pa tudi ne merijo, kar zna biti neresno, zato je potrebno najti bolj kakovostne tehtnice, ki vse to zmorejo, kar potrebujemo.

Tehtnica se obvezno uporablja tudi v farmacijski in v laboratorijih, gre za posebne specialne tehtnice, ki merijo zelo majhne količine, saj gre pri zdravilih ravno za to, da vnesemo minimalne količine v telo za dober učinek in morajo meriti tudi pod grami ali miligrami. Take tehtnice so ponavadi iz kakovostnejših materialov ter imajo tako fin mehanizem, da vse te tehtnice merijo enako, medtem ko tega pri gospodinjskih in industrijskih ne moremo reči.

Tehtnica je torej uporabna ta merjenje količin torej neke teže nečesa in ni primerna za kaj drugega, lahko se njen mehanizme zelo hitro pokvari, še posebej, če jo uporabljamo napačno. Kvalitetne zdržijo dlje, poceni tehtnice pa le malo časa.