Zobobol – kako si pomagati?

Se tudi vi pogosto soočate s težavami zobovja? Zobobol lahko pomembno vpliva na naše življenje in prispeva k njegovi slabši kakovosti. Spopadanje z groznim zobobolom je tema, ki mu nekaj pozornosti posvečamo danes.

Kaj je zobobol?

Gre za stanje bolečine v ali okoli zoba oziroma več zob. Manjši zoboboli so običajno posledica trenutnih vnetij oziroma preobčutljivosti dlesni, ki se lahko zdravijo doma. Resnejše (in bolj boleče) zobobole, ki jih povzročajo težave z zobmi in usti, pa se same ne morejo izboljšati, zato je potreben takojšen pregled in osebnem zobozdravniku, po potrebi pa slednji bolnika usmeri k doktorju.

Vzroki za pojav zobobola so lahko zelo različni – od tega, da se vam v dlesni zatakne droben hrane (na primer pokovke), do zobobola, ki je posledica počenega zoba ali pa bakterijske okužbe, kariesa ter vnetij dlesni. Dejstvo je, da je zobna pulpa znotraj vašega zoba sestavljena iz mehkih materialov, ki so napolnjeni z živci, tkivi in krvnimi žilami. Ti živci sodijo med najbolj občutljive v našem telesu, zato njihova draženje, ki ga povzročijo prej navedeni vzroki občutimo kot hude bolečine.

Med simptome zobobola sodijo ostre bolečine, ki se lahko ohranjajo ves čas ali pa prihajajo ob intervalih. Pri posameznikih so lahko bolečine vezane samo na dotik.  Poleg bolečine, so pogosto prisotne otekline okoli zoba, vročina, glavobol pa tudi slab zadah iz ust.

Kako si naj pomagam?

Če gre za milejše oblike zobobola, bo ta minil v nekaj dneh. V času bolečin pazite, da ne žvečite v okolici vnetega predela ter izbirajte mehkejšo hrano kot so jajca in jogurt, izogibajte pa se sladkarijam ter zelo vroči ali zelo hladni hrani.

Za nekaj časa lahko stanje izboljša topla solna vodna mešanica, ki jo brbotate v ustni votlini in prispeva k zmanjšanju vnetja. Poskusite lahko s hladnimi obkladki, ki jih na boleče predele nanašajte vsakih 20 minut. V primeru ostrih bolečin, lahko stanje izboljšate z uporabo protibolečinskih zdravil. Med naravnimi pripravki priporočajo uporabo olivnega olja (nanašajte z vato ali pa kapljico olja dajte v vodo in večkrat splahnite usta), ekstrakt vanilje ter česen.